Στα πλαίσια της σχολικής δραστηριότητας «Ημερίδες Επιστήμης», η οποία πραγματοποιήθηκε στο σχολείο την τελευταία εβδομάδα μαθημάτων (15-16/5/2024), οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β ΄ Λυκείου, παρουσίασαν πειράματα Φυσικών Επιστημών στους/τις μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Δημοτικού Απερίου.

Πιο συγκεκριμένα, τα πειράματα Φυσικών Επιστημών συμπεριέλαβαν και τους τρεις κλάδους, Φυσική, Χημεία, Βιολογία. Ως προς τη Βιολογία, οι μαθητές/τριες της του σχολείου μας καθοδήγησαν τους/τις  μικρότερους/τερες μαθητές/τριες να ταυτοποιήσουν, μέσω της εφαρμογής PlantNet, τους διάφορους φυτικούς οργανισμούς που αναπτύσσονται στο περιβάλλον του σχολείου και στη συνέχεια να τους παρατηρήσουν στο μικροσκόπιο. Επιπλέον, παρατήρησαν ζωικούς οργανισμούς στο μικροσκόπιο όπως είναι το μυρμήγκι και το σκουλήκι.

Ως προς τη Φυσική, τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με την παρατήρηση φυσικών φαινομένων, όπως η μετακίνηση νερού λόγω διαφοράς πίεσης, με την αρχή των συγκοινωνούντων δοχείων, με τον στατικό ηλεκτρισμό, με την αγωγιμότητα υλικών, με την αρχή δημιουργίας ηλεκτροκινητήρων, με την κατασκευή απλών ηλεκτρικών κυκλωμάτων και τέλος με την επίδειξη βραχυκυκλώματος κάνοντας χρήση απλών υλικών του εργαστηρίου φυσικών επιστημών.

Ως προς τη Χημεία, οι μαθητές/τριες ακολούθησαν τα ίχνη των οξέων, των βάσεων και των αλάτων, τρεις κατηγορίες χημικών ουσιών που συναντούνται στην καθημερινή ζωή. Οι μαθητές/τριες με την βοήθεια χημικών δεικτών ταξινόμησαν το χυμό λεμονιού, το ξίδι και το διάλυμα μαγειρικής σόδας σε όξινα και βασικά υγρά και τα σύγκριναν με διαλύματα άλατος και νερού. Τέλος ανέμιξαν τα παραπάνω υγρά μεταξύ του ανακαλύπτοντας ποιος συνδυασμός καταλήγει σε αντίδραση κατά την οποία παρατηρείται έκλυση αερίου CO2 .

Κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης, οι εντυπώσεις που καταγράφηκαν, τόσο από τους/τις μαθητές/τριες που παρουσίασαν τα πειράματα, όσο και από τους/τις μικροτέρους/τερες μαθητές/τριες του Γυμνασίου και του Δημοτικού ήταν πολύ θετικές και ενθαρρυντικές ως προς τη συνέχιση τέτοιων δράσεων. Ειδικά, για τα παιδιά της Γ Γυμνασίου, ήταν ένας πολύ ωραίος τρόπος προετοιμασίας για την είσοδό τους στην Α Λυκείου την επόμενη σχολική χρονιά.