Ποια είναι τα δικαιώματα των ζώων; Έχουν δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή και ασφαλή ζωή; Και όπως το έθετε ο Τζέρεμι Μπένθαμ, το ερώτημα δεν είναι, εάν τα ζώα μπορούν να συλλογιστούν, ούτε εάν μπορούν να μιλήσουν, αλλά εάν μπορούν να υποφέρουν. Μήπως η στάση μας απέναντι στα ζώα αποτελεί έναν δείκτη πολιτισμού; Οι στειρώσεις παραβιάζουν τα δικαιώματά τους στην αναπαραγωγή ή αποκαθιστούν μια αδικία που συνδέεται με την μη υπεύθυνη στάση απέναντι στα κατοικίδια που στη συνέχεια εγκαταλείπονται; Μήπως μια ηθική που αποδίδει ηθική αξία στα ζώα, τα καθιστά υποκείμενα δικαίου και τους αποδίδει δικαιώματα, ενισχύει την αυταξία, την προστασία και τα δικαιώματα και της ίδιας της ανθρώπινης ζωής;

Αυτά είναι μερικά από τα ερωτήματα που τέθηκαν  την Πέμπτη 22/2/2024, όταν επισκέφθηκε το σχολείο μας η κα Άννα Κατωγυρίτη, ιδρύτρια της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου (Animal Welfare Karpathos) και επικεφαλής κτηνίατρος του προγράμματος στειρώσεων και περίθαλψης αδέσποτων γατών που είχε διοργανωθεί τις αμέσως προηγούμενες μέρες από τη ΦΔΚ, με επίκεντρο το χωριό Όθος.

 Οι μαθητές/τριες της Β Λυκείου στο πλαίσιο του μαθήματος Αρχές Φιλοσοφίας συμμετείχαν με ενεργητικό τρόπο στην ενημέρωση και είχαν την ευκαιρία να θέσουν τα ερωτήματά τους και να επιλύσουν τις απορίες τους. Είχαν επίσης τη δυνατότητα να συζητήσουν ευρύτερα θέματα σχετικά με τη φροντίδα των ζώων και τη συμβίωσή μας με αυτά, αλλά και να δεχτούν ερεθίσματα από τις εμπειρίες που μοιράστηκε μαζί τους η κα Κατωγυρίτη.

Μαζί μας ήταν η εθελόντρια κα Φωτεινή Λαγωνικού στην οποία οφείλουμε την οργάνωση της επίσκεψης και η  κα Σοφία Χήρας, πρόεδρος της Φιλοζωικής Δράσης Καρπάθου. Θερμές ευχαριστίες στις κκ Άννα Κατωγυρίτη για την εμπεριστατωμένη εισήγηση που κίνησε το ενδιαφέρον των μαθητών/τριών μας, αλλά και τις κκ Φωτεινή Λαγωνικού και Σοφία Χήρας-Μικρός, για την υποστήριξη και τη θετική διάθεση.

Η Δράση προηγήθηκε χρονικά για λόγους προγραμματισμού αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο εορτασμού της Πανελλήνιας Σχολικής Ημέρας Φιλοζωίας  (4 Απριλίου).