Συμμετοχή στην Δράση Φιλαναγνωσίας

Δύο μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Γενικού Λυκείου Απερίου Καρπάθου, η Σοφία Μιχαηλίδου και η Ραφαέλα-Χριστίνα Θεοδότου, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους Ειρήνης Χατζηγεωργίου, συμμετείχαν με έργα τους στην Δράση Φιλαναγνωσίας και Δημιουργικής Γραφής του Συνδέσμου Φιλολόγων Δωδεκανήσου «Μιλώντας για τον Άλλο μέσα από τη Λογοτεχνία», σε συνεργασία με τη Σ.Ε. Φιλολόγων κα Κων/να Καλαούζη και με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου και της Σχολικής Επιτροπής ΔΔΕ δήμου Ρόδου. Η Δράση αφορούσε επεξεργασία λογοτεχνικού κειμένου με θέμα την ετερότητα και ανάθεση εργασιών δημιουργικού μετασχηματισμού που θα κρίνονταν για την ευστοχία και πρωτοτυπία τους.

Τα έργα των μαθητριών του σχολείου μας δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο της διδασκαλίας του μαθήματος της Ν. Λογοτεχνίας της Γ΄ Λυκείου σε διδακτικό σενάριο που εκπόνησε και εφάρμοσε η Φιλόλογος  Ειρήνη Χατζηγεωργίου με παράλληλη συμμετοχή της στο Πρόγραμμα του ΕΛΙΔΕΚ (Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας) και του ΕΚΠΑ : «Ξένος – Άλλος – Διαφορετικός», Ταυτότητα και Ετερότητα στη Λογοτεχνία. Το κείμενο που ενέπνευσε τις δημιουργικές εργασίες των μαθητριών ήταν οι στίχοι του τραγουδιού «Καθρέφτης» του Αλκίνοου Ιωαννίδη με κεντρικό θέμα/οπτική ετερότητας την εχθρική και φιλική αντιμετώπιση του Άλλου, την Ασχήμια και την Ομορφιά με ηθικές διαστάσεις.

Η Σοφία Μιχαηλίδου δημιούργησε ένα πολυτροπικό κείμενο-ζωγραφική εμπνεόμενη από τους στίχους του «Καθρέφτη» και η Ραφαέλα-Χριστίνα Θεοδότου έγραψε ένα δικό της κείμενο με θέμα δημιουργικής γραφής: «Υποθέτω πως είμαι το μικρό παιδί και μετά τη συνάντηση με τους δύο “ξένους” γράφω μια σελίδα από το ημερολόγιό μου». Αξιέπαινη, μάλιστα, πέρα από τη συμμετοχή τους ήταν η αλληλοϋποστήριξη και αλληλοβοήθεια των δύο μαθητριών παρά τις δυσκολίες και υποχρεώσεις που συνεπάγεται η προετοιμασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων στη Τρίτη Λυκείου.

Τα έργα των μαθητριών παρουσιάστηκαν μαζί με άλλα έργα μαθητών και μαθητριών από Γυμνάσια και Λύκεια της Δωδεκανήσου την Παρασκευή 5 Μαΐου 2023 σε τηλεσυνάντηση που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Δωδεκανήσου σε συνεργασία με τη Σ. Ε. Φιλολόγων κα Κων/να Καλαούζη. Την τηλεσυνάντηση χαιρέτισε ο προϊστάμενος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δωδεκανήσου κος Ιωάννης Παπαδομαρκάκης, ο οποίος συνεχάρη τους συμμετέχοντες μαθητές/-τριες, όπως και τους/τις εκπαιδευτικούς. Μάλιστα ζήτησε να γίνει ειδική τιμητική μνεία στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Β/θμιας Εκπαίδευσης Δωδ/νήσου των ονομάτων όλων των μαθητών/-τριών που συμμετείχαν στην Δράση.

 Περισσότερα για τη διαδικτυακή τηλεσυνάντηση : Δελτίο Τύπου για τη Δράση , το οποίο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Ροδιακή 09/05/2023:https://www.rodiaki.gr/article/494003/paroysiash-ergwn-mathhtwn-kai-mathhtriwn-apo-ta-dwdekanhsa?fbclid=IwAR2ZpVGJMvWlJDBSNeggYM1_Ls5cEEh9SOj50DMCzq3EEgIoio4PJ3B3OyU